Plast jouw kat regelmatig naast de bak? Of krabt hij steeds aan je nieuwe bankstel? Kortom, doet jouw kat iets wat je echt niet leuk vind en weet je niet hoe je dit gedrag moet stoppen?

Als kattengedragstherapeut kan ik je helpen om het gedrag van jouw kat beter te begrijpen. Samen kunnen we een oplossing zoeken voor het ongewenste gedrag van jouw kat.

Wat is jouw kat toch leuk en wat geniet jij ervan als je kat spinnend bij je op schoot ligt. Maar wat als jouw kat steeds iets doet wat jij minder leuk vind?  

Je hebt echt alles geprobeerd en heel internet al afgezocht. Alle goedbedoelde adviezen heb je opgevolgd maar niks helpt. De frustratie en de stress zijn tot zo’n hoogtepunt gekomen dat je overweegt om een ander huisje voor je kat te gaan zoeken? Wacht niet langer en maak een afspraak!

Samen gaan we kijken naar de reden van het ongewenste gedrag van jouw kat en op zoek naar de oplossing zodat jullie beide weer van elkaar kunnen genieten!

Ongewenst gedrag

Een kat kan om vele redenen ongewenst gedrag gaan vertonen. Dit gedrag is nooit alleen ontstaan door de omstandigheden waarin een kat opgroeit of hoe de eigenaar met de kat omgaat. Het heeft ook te maken met het karakter van de kat. Het ontstaan van probleemgedrag heeft dus altijd te maken met een combinatie van deze factoren.

Wat jij als eigenaar als ongewenst gedrag ervaart hoeft voor de kat niet zo te zijn. Weet dat hij dit nooit doet om jouw te pesten. Hij wil jouw met zijn gedrag juist iets duidelijk maken.

Er is een oorzaak waarom jouw kat dit gedrag laat zien en samen moeten we op zoek gaan naar wat dit kan zijn zodat we een oplossing kunnen vinden waarmee het gedrag stopt en jouw kat en jij weer blij met elkaar zullen zijn.

Soorten ongewenst gedrag:

Er zijn vele verschillende soorten ongewenst gedrag bij een kat, veel voorkomende problemen zijn:

  • Onzindelijkheid, ongewenst plassen, plassen naast de bak, sproeien
  • Angst en stress
  • Agressie, tegen mensen, de (nieuwe) kat in huis of tegen buurkatten
  • Bijten/krabben tijdens aaien
  • Overmatig likken en wassen
  • Krabben, aan meubels of tapijt
  • Eten van planten of andere oneetbare dingen

Laat jou kat een van deze ongewenste problemen zien? Neem dan contact met mij op.

medische uitsluiten

De eerste stap naar het vinden van de oorzaak van het ongewenste gedrag is altijd uitsluiten dat het niet iets medische is. Jouw kat zal dus altijd eerst goed nagekeken moeten worden door de dierenarts.
Onzindelijkheid komt namelijk vaak voort uit blaasontsteking of blaasgruis, agressie kan ook veroorzaakt worden door pijn en dus is een bezoek aan de dierenarts altijd het eerste wat ik adviseer.

Bezoek aan huis

Is alles medische uitgesloten dan maken we een afspraak voor een bezoek aan huis. Bij dit bezoek stel ik allerlei vragen en zal ik naar je luisteren. Ook observeer ik de kat in zijn eigen omgeving. Hierdoor gaan we dieper in op het probleem en het ontstaan hiervan. Ik stel tijdens dit bezoek een diagnose en samen maken we een passend behandel plan. Hier kan je zelf meteen mee aan de slag.

Dit is een plan op maat voor jouw en je kat. Hierbij houd ik rekening met de routine, mogelijkheden en de voorkeuren van jouw als eigenaar. De aanpak zal vooral liggen op het positief belonen van gewenst gedrag. Straffen van ongewenst gedrag doen we niet!

Ik maak ook een stappenplan. Je krijgt duidelijk de te nemen stappen op papier zodat je dit makkelijk kan toepassen.

Het behandelplan

Thuis schrijf ik een uitgebreid verslag met de hierin besproken problemen, de diagnose en het gekozen behandelplan. Dit verslag krijg je opgestuurd via de mail of per post. Ben je doorverwezen door de dierenarts dan stuur ik dit verslag ook naar hem door als dit nodig is.

Vervolgens ga je zelf aan de slag met het behandelplan maar natuurlijk niet alleen. Ik zal na maximaal drie weken contact opnemen. Tussendoor mag je mij natuurlijk zoveel als je wilt appen of mailen. Samen kijken we naar de vooruitgang of als je vragen of advies nodig hebt.

Het gedrag zal niet van de een op andere dag verdwijnen en soms moet het plan aangepast worden. Ook als blijkt dat deze aanpak voor jouw kat niet werkt. 

Samen gaan we aan de slag om jouw kat beter te begrijpen om zo het probleemgedrag op te lossen en/of te voorkomen!