KATTENGEDRAGSTHERAPEUT

Plast jouw kat regelmatig naast de bak? Of krabt hij steeds aan je nieuwe bankstel? Kortom, doet jouw kat iets wat je echt niet leuk vind en weet je niet hoe je dit gedrag moet stoppen?

Als kattengedragstherapeut kan ik je helpen om het gedrag van jouw kat beter te begrijpen en samen kunnen we een oplossing zoeken voor het ongewenste gedrag van jouw kat.

Wat is jouw kat toch leuk en wat geniet jij ervan als je kat spinnend bij je op schoot ligt. Maar wat als jouw kat steeds iets doet wat jij minder leuk vind?  

Je hebt al van alles geprobeerd en heel internet al afgezocht. Alle goedbedoelde adviezen heb je opgevolgd maar niks helpt. De frustratie en de stress zijn tot zo’n hoogtepunt gekomen dat je overweegt om een ander huisje voor je kat te gaan zoeken? Wacht niet langer en maak een afspraak!

Samen gaan we op zoek naar de reden van het ongewenste gedrag van jouw kat en op zoek naar de oplossing zodat jullie beide weer van elkaar kunnen genieten!

Een kat kan om vele redenen ongewenst gedrag gaan vertonen. Dit gedrag is nooit alleen ontstaan door de omstandigheden waarin een kat opgroeit of hoe de eigenaar met de kat omgaat maar heeft ook te maken met het karakter van de kat. Het ontstaan van probleemgedrag heeft dus altijd te maken met een combinatie van deze factoren.

Wat jij als eigenaar als ongewenst gedrag ervaart hoeft voor de kat niet zo te zijn, hij doet dit niet om jouw te pesten maar wil jouw met zijn gedrag iets duidelijk maken.

Er is een oorzaak waarom jouw kat dit gedrag laat zien en samen moeten we op zoek gaan naar wat dit kan zijn zodat we een oplossing kunnen vinden waarmee het gedrag stopt en jouw kat en jij weer blij met elkaar zullen zijn.

Er zijn vele verschillende soorten ongewenst gedrag bij een kat, veel voorkomende problemen zijn:

  • Onzindelijkheid, ongewenst plassen, plassen naast de bak, sproeien
  • Angst en stress
  • Agressie, tegen mensen, de (nieuwe) kat in huis of tegen buurkatten
  • Bijten/krabben tijdens aaien
  • Overmatig likken en wassen
  • Krabben, aan meubels of tapijt
  • Eten van planten of andere oneetbare dingen

Laat jou kat een van deze ongewenste problemen zien? Neem dan contact met mij op.

De eerste stap naar het vinden van de oorzaak van het ongewenste gedrag is altijd uitsluiten dat het niet iets medische is. Jouw kat zal dus altijd eerst goed nagekeken moeten worden door de dierenarts.
Onzindelijkheid komt namelijk vaak voort uit blaasontsteking of blaasgruis, agressie kan ook veroorzaakt worden door pijn en dus is een bezoek aan de dierenarts altijd het eerste wat ik adviseer.

Is alles medische uitgesloten dan maken we een afspraak voor een bezoek aan huis. Bij dit bezoek stel ik allerlei vragen, zal ik naar je luisteren en observeer ik de kat in zijn eigen omgeving. Hierdoor gaan we dieper in op het probleem en het ontstaan hiervan. Ik stel tijdens dit bezoek een diagnose en samen maken we een passend behandel plan waarmee je zelf meteen aan de slag kan.

Dit is een plan op maat voor jouw en je kat waarbij ik rekening houd met de routine, mogelijkheden en de voorkeuren van jouw als eigenaar. De aanpak zal vooral liggen op het positief belonen van gewenst gedrag, het straffen van ongewenst gedrag doen we niet! Ik maak ook een stappenplan zodat je duidelijk de te nemen stappen op papier hebt en je dit makkelijk kan toepassen.

Thuis schrijf ik een uitgebreid verslag met de hierin besproken problemen, de diagnose en het gekozen behandelplan. Dit verslag krijg je opgestuurd via de mail of per post. Ben je doorverwezen door de dierenarts dan stuur ik dit verslag ook naar hem door als dit nodig is.

Vervolgens ga je zelf aan de slag met het behandelplan maar natuurlijk niet alleen. Ik zal na maximaal drie weken contact opnemen en tussendoor mag je mij natuurlijk zoveel als je wilt appen of mailen met de vooruitgang of als je vragen of advies nodig hebt.

Het gedrag zal niet van de een op andere dag verdwijnen en soms moet het plan aangepast worden, ook als blijkt dat deze aanpak voor jouw kat niet werkt. 

Samen gaan we aan de slag om jouw kat beter te begrijpen om zo het probleemgedrag op te lossen en/of te voorkomen!